onsdag 5 juli 2017

Flädersockerkaka


Vi gjorde fläderblomssaft för några dagar sedan och varför inte kombinera saften med en sockerkaka?
 
Det blev underbart gott!
Särskilt med fläderglasyren ovanpå!
 
Och jag måste själv säga att den blev väldigt vacker!

Flädersockerkaka:
3 ägg
2 dl socker
1 dl outspädd fläderblomssaft
75 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fläderglasyr:
2 dl florsocker
3-4 msk outspädd flädersaft

Smörj och bröa en form på ca 1 1/2 liter. Jag brukar bröa med kokos men det är en smaksak, varför inte nötter?

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med att smälta smöret.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret och flädersaften under vispning.

Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna något i formen innan den stjälps upp.


Gör undertiden glasyren:

Börja med att röra ner flädersaften i florsockret 1 matsked åt gången så ser du hur mycket saft du behöver.
Det ska bli en krämig lite lättflytande smet som kommer att stelna efter ca 20 minuter.

 
 
Dekorera kakan med glasyren och gärna en fläderblomma.
 

Hoppas att ni gillar den!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar