måndag 27 februari 2017

Williamstårta i förenklad version

Sambon är inte så glad för frukt och bär
(bitar) i tårtor så när jag hittade detta receptet på en Williamstårta som var snabb, enkel, krämig och mycket (!) god så blev det en självklarhet till lillemans 1 årskalas. 
Dock så skippade jag marsipanlocket som man dekorerar det med och gör min egna touch på den istället... 

Jag gjorde först en variant med hasselnötter som man ska ha fast utan marsipan och till kalaset gjorde jag en mer barnkalasvariant på tårtan. 


Ni behöver: 

Ett paket färdiga chokladbottnar om ni inte bakar egna bottnar

Vaniljfyllning:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl grädde 

Pärongrädde:
4 dl grädde
2 ½ dl Kiviks päronkräm
1 dl florsocker
2 msk marsanpulver
grön karamellfärg 
päronessens

Garnering:
Här gjorde jag två olika varianter: 

Alt 1: 
100 g mörk choklad, minst 44%
100 g mjölkchoklad
2 dl grädde 
en näve hasselnötter

Alt 2: 
100 g mörk choklad, minst 44%  
100 g mjölkchoklad 
2 dl grädde
chokladfingrar (antal beror på storleken av tårtan) 
skittles alt annat godis

Gör så här: 
  • Börja med vaniljkrämen: 
    • Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm. Ställ in i kylen några minuter så att den stelnar. 
    • Vispa grädden
    • Rör ihop grädden och vaniljkrämen.
  • Sen blir det dags för pärongrädden:
    • Vispa grädden 
    • Häll i päronkrämen i grädden tillsammans med florsocker, marsanpulver, päronessens och karamellfärgen. Rör om. 
  • Ta fram bottnarna, jag monterade ihop min tårta inne i en springform men man kan bygga ihop den direkt på arbetsbänken. 
  • Montering: 
    • Lägg på vaniljkrämen på första bottnen. 
    • På med mittendelen av chokladbottnen och lägg på päronkrämen
    • Lägg på översta lagret av chokladbottnen
  • Dags att dekorera:
  • Alt 1: 
    • Chokladganache:
      • Bryt chokladen i mindre bitar. 
      • Värm upp grädden på spisen, rör om i den ofta så den inte bränns! Låt den koka upp och ta bort grytan från plattan. 
      • Lägg ner chokladen i den varma grädden, vänta nån minut och rör sedan. Chokladen ska smälta ner helt medans du blanda runt. 
      • Ställ in i kylen men rör runt i den lite då o då medans den stelnar, tills ni nått en lite fastare konsistens. De tar nån timme ca. Håll koll!! Den kommer vara ganska rinnig medans ni lägger på den på tårtan men den stelnar sedan ytterligare i kylen. 
    • Ta ut tårtan ut formen om ni har byggt den i den. 
    • Grovhacka hasselnötterna
    • Häll över chokladganachen över tårtan (på den översta chokladbottnen), tänk på att det kommer rinna en del på underlagret då man häller på för mycket chokladganache eftersom det rinner ner över tårtan. 
    • Flytta över tårtan till ett tårtfat/serveringsfat och dekorera med hasselnötterna. 
  • Alt 2: 
    • Chokladganache:
      • Bryt chokladen i mindre bitar. 
      • Värm upp grädden på spisen, rör om i den ofta så den inte bränns! Låt den koka upp och ta bort grytan från plattan. 
      • Lägg ner chokladen i den varma grädden, vänta nån minut och rör sedan. Chokladen ska smälta ner helt medans du blanda runt. 
      • Ställ in i kylen men rör runt i den lite då o då medans den stelnar, tills ni nått en lite fastare konsistens. De tar nån timme ca. Håll koll!! Den kommer vara ganska rinnig medans ni lägger på den på tårtan men den stelnar sedan ytterligare i kylen. 
    • Ta ut tårtan ut formen om ni har byggt den i den. 
    • Häll över chokladganachen över tårtan (på den översta chokladbottnen), tänk på att det kommer rinna en del på underlagret då man häller på för mycket chokladganache eftersom det rinner ner över tårtan. 
    • Flytta över tårtan till ett tårtfat/serveringsfat 
    • Dekorera med chokladfingrarna runt om. 
    • Lägg ett lager skittles ovanpå, vill ni ha lite fall på skittlesen så lämna en lucka öppen på ena kanten i chokladfingrarna och bygg upp skittles.

Klar att servera och njuta :) 

Vill ni göra en siffra ovanpå tårtan?

Börja med att göra en mall i bakpapper. 
Lägg två lager sockerkaksbottnar på ett fat alt skärbräda, skär ut siffran.
Lägg på lite pärongrädde på ena sockerkaksbottnen, lägg på översta sockerkakslagret (sockerkaka/pärongrädde/sockerkaka) och häll över chokladganache.  
Se till så att ni ha ganache på alla kanterna och flytta över siffran till tårtan med hjälp av en spatel eller stekspade. 
Dekorera tårtan

Här är dock innehållet uppochnervänt. 


Jag hittade receptet på Sweet and simple fast gjorde om en del som vanligt :) 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar