tisdag 8 augusti 2017

Rotfruktspaj

Så himla god!!
 
Denna var riktigt god och som sambon sa:
"jag kan inte sluta äta den, vill bara ha mer o mer"...
Och man kan ändra ingredienserna så att den passa årstiderna, svamp på sensommaren/hösten, primörer på våren m.m.
Men den var riktigt god som den var, enkel att göra men med lite moment men det är helt klart värt det! Står given på buffén nästa gång men har det!!
Och pricken över i:et var att servera den med tzatziki!

Man kan även ha den till en rätt och inte endast som en rätt, servera pajen med grillat kött, fisk eller varför inte lite lättrökt lax?

Ni behöver till ca 6 personer:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
150 g kallt smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
2 morötter
ca 1/2 palsternacka
ca 75 g rotselleri
ca 1 sötpotatis
ca 150-200 g bacon alt kassler
1 purjolök, blir ungefär 2 dl
ca 1 dl färsk dill
2 dl riven ost, gärna prästost

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar


Mixa ihop mjöl, sal och smör till en smulig massa i matberedaren, kan behöva lite hjälp från fingrarna...
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen en stund.

Smöra en springform med avtagbar kant, ca 26 cm i diametern.

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt en kastrull med lättsaltat vatten på spisen för att kokas.

Skala och skär rotfrukterna och sötpotatisen i tunna strimmlor. Förväll dom i ca 2 minuter, häll av vattnet och låt dom svalna.

Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord alt tryck ut degen i formen, låt pajskalet få en kant på minst 2 cm.
Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Strimla baconet alt kasslern. Stek baconent knaperstekt och låt rinna av på hushållspapper.Vill ni kan ni bryka till kasslern lite för att få lite yta på den, men det är inte nödvändigt.

Strimla purjolöken.

Grovhacka dillen

Riv osten

Varva rotsakerna, baconen/kasslern, purjolöken, dill och ost i pajskalet.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

Grädda pajen i mitten  av ugnen i ca 40 minuter.

Klar att servera!

Servera med en sallad, tzatziki, kött, fisk m.m.



 
Orginalreceptet hittade jag på Land.se, men jag har som vanligt ändrat en del...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar