fredag 28 juli 2017

Räkburgare

Denna måste ni verkligen prova!!
Bästa burgaren jag någonsin ätit och längtar tills jag får äta den igen!
Och den känns inte så onyttig heller så det är ju bara positivt :P

Ska ni ha den som en förrätt så ta mycket mindra av mängderna på tallriken och servera i små hamburgarbröd alt frallor istället, den är mättande!

Gör chili/mangosalsan några timmar innan så att smakerna verkligen fördelas och ta gärna fram räkorna innan så de hunnit tina ordentligt om ni använder er av frysta.

Ni behöver:

Hamburgarbröd
räkor, gärna runt 200 g/person om det skall vara till en middag utan förrätt eller dessert
Smör
Sallad
Aioli alt vår citrondressing/sås
coctailtomater, gärna i olika färger
rapsolja, gärna med citronsmak
avokado

mangosalsa:
1 lime
1 Mango
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
1/2 krm salt
 
 
Börja som sagt med mangosalsan:
  • Börja med att skära mangon i mindre matiga tärningar och lägg i en skål.
  • Dela vitlöksklyftan i lite mindre bitar och lägg i en mortel.
  • Hacka ner chilin och lägg även den i morteln. 
  • Riv skalet från limen och pressa ner saften. Blanda även ner saltet. 
  • Mortla ihop allt. 
  • Blanda ner lime- och chiliröran med mangon
  • Krama ur vätskan ur ungeför hälften av räkorna och blanda ner dom i mangoröran.
  • låt salsan stå och dra någon timme eller två så att smakerna fördelas.
Dela tomaterna en gång och lägg i en skål, ringla över lite rapsolja, gärna smaksatt med citron annars ha i några droppar citron och blanda runt, låt stå tills ni lägger ihop burgaren.

Dags att montera ihop burgaren:
  • Lägg underdelen av brödet på en tallrik
  • Bred lite smör alt lite dressing i bottnen.
  • Ett salladsblad som täcker brödet
  • Lägg på en klick aioli alt citrondressingen
  • Lägg på några tomater
  • Krama ur och blanda i resterande räkor i mangosalsan precis innan ni skall montera ihop burgaren, då behåller de sin räksmak men få ändå ta del av marinaden.
  • Lägg på ett stort lager räkor på burgaren, gör inget om de ramlar ner på tallriken då denna burgaren äter man med kniv o gaffel.
  • Skiva avokado och toppa räkorna med det (vår var för dålig så fick tyvärr utesluta den, men nästa gång ska den vara med)
  • Lägg en klick aioli i övre brödet alt citrondressing och lägg locket ovanpå räkorna.
  • Dekorera tallriken med resterande av tomaterna.
 
Klar att servera och njutas!
 
Min man han kan han :)
Hans påhitt (med lite min hjälp) men det är han som får ta åt sig äran...

Gjorde även den i ett focacciabröd, passade jättebra! Och blev en bra kombo med timjanen i focaccian!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar