söndag 7 maj 2017

Nässelsoppa

Tänker man på brännässlor så tänker man inte på en god soppa utan snarare kliande utslag som man blir tokig över...
Men Nässelsoppa är en nyttig, god och framförallt billig måltid. 
Tar ca 30 minuter att fixa till förrutom plocktid... 

Vanligt när man serverar nässelsoppa så gör man det med ägghalvor , gärna med en krämig gula. 
Och ännu godare blir den med lite knaperstekt baconbitar toppad över. 

Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Nässlor är speciellt bra för blodet samt är urindrivande. 

Nässlor kan ni plocka lite överallt där de växer men undvik att plocka precis vid vägen och självklart vid gödselstacken :P
Använd grova handskar när ni plockar!!
Plocka bladen av nässlornas toppskott, ca 10 cm, och rensa bort de grova stammarna. 
Godast är de nyutslagna bladen på våren så se till att plocka ett förråd att lägga i frysen till höstens blåsiga kvällar. 

Till ca 4 portioner: 

400 g färska eller förvällda nässelblad
½-1 tsk salt

7 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning alt 2 msk grönsaksfond
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja och/eller smör
2 msk mjöl
1 dl grädde
2-3 dl vitt vin, beroende på smak och styrka
vitpeppar, salt

4 kokta ägg till servering
lite knaperstekt baconbitar att toppa med

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Glöm inte handskarna! 
  2. Lägg dom i en stor bunke med vatten och rör runt. Plocka upp dom ur vattnet till ett durkslag. Då har grus och annat skit hamnat i botten på bunken. 
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta
  4. Sänk ner nässlorna och koka i ca 5 minuter. 
  5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. 
  6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag igen, pressa lätt ur vattnet. 
  7. Hacka nässlorna
  8. Skala och hacka löken och vitlöken fint. 
  9. Fräs löken i olivolja blandat med lite smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs ytterligare någon minut. 
  10. Pudra över mjöl och rör ut det i nässlorna. 
  11. Spä soppan med vatten, grädde och vittvin
  12. Koka soppan i ca 5 minuter
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  14. Vill ni ha en slät soppa så slå den i en blender och mixa den, använd inte en stavmixer för den klarar inte redigt nässelfibrerna utan kan då smaka lite trådigt. 
Servera nässelsoppan med kokta ägghalvor, toppa med knaperstekta baconbitar och gärna en skiva nybakat bröd till. 


Smaklig spis! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar