onsdag 4 januari 2017

Bållemedbålle

Till nyår så kom sambon på en ganska
enkel, väldigt rolig och mycket god dessert.... Bållemedbålle som han kallade den....

Det är en chokladboll med en glassboll inuti... 
var riktigt roligt att se när gästerna satte skeden i den och glassen avslöjade sig :) 

Det är lite svårt att beräkna mängden på chokladbollssmeten då det är beroende på hur stora bollar ni gör (våra var aningens för stora...) och hur tjocka dom blir. 
Men smeten som man skulle få över kan man ju alltid göra normala chokladbollar utav. 

Rekommenderar att man gör smeten och bollarna dagen innan alt någon/ra timme/ar innan gästerna kommer så ni ser att det räcker. 

Men till 4 personer i vår storlek behöver ni:

6 dl Havregryn
4 dl Socker
200 g Rumsvarmt Smör
4 tsk Vaniljsocker
4 msk Kakao
4 msk Kaffe

Fyllning:
Glass av valfri smak (vi hade päron med mjölkchoklad) 
Hård chokladsås

Garnering:
1-2 mjölkchokladkakor
1 paket vaniljvisp el grädde
Nötter eller färska bär

  • Börja med att göra chokladbollarna; 
      • Blanda smör, socker, vaniljsocker, havregryn och kakao. 
      • Häll i kaffet och blanda ihop till en kladdig smet. 

  • Plasta in formen som ni ha tänkt ha som mall, ni ska göra två halvor som man sedan sätter ihop med glassen emellan till en boll. 

  • Ta upp lite smet, rulla till en boll i handen och platta ut den lite så det bildas en skål, lägg i/om din form. 
Gör så med alla, tänk på att du ska göra två halvor till varje gäst för att det ska bli en boll sedan. 

Om ni ska servera desserten dagen efter så ställ chokladbollshalvorna kallt fram till ca en timme innan ni ska servera dom (de behöver stå lite i rumstemperatur så smeten blir lite mjuk o kladdig igen, då kletar halvorna ihop sig och chokladen fäster) 

  • Riv chokladkakorna på det grövsta på rivjärnet. 

  • Vispa lite vaniljvisp eller grädde om ni föredrar det. 

  • Dags för montering:
    • Ringla lite chokladsås i groparna (den stelnar sedan när den kommer i kontakt med kall glass och håller glassen lite mer fast en stund) 
    • Skopa upp antingen en rejäl kula och lägg i den ena halvan alt två mindre kulor o lägg o båda halvorna beroende på hur glassen är att skopa. 
    • Lägg sedan ihop de två halvorna, smeta igen skarven med hjälp av chokladsmeten så att det blir en hel boll men ha lite tempo då det är en glass vi har att göra med, den smälter trots chokladsåsen... 

  • Rulla bollen i den rivna chokladen och lägg på en tallrik. 

Servera med lite vispad vaniljvisp alt grädde och garnera med lite nötter eller färska bär. 

Underbart goda! 

Kramis 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar