lördag 3 december 2016

Vit chokladcheesecake med lime

Idag blev det en cheesecake med vit choklad och en touch av lime tillsammans med pepparkaka, man kan byta ut pepparkakorna mot Digestivekex om man inte vill mumsa på denna under juletiden :)

Väldigt frisk i smaken så passar även väldigt bra sommartid, ta gärna några droppar limesaft i smeten också då.






Botten: 
ca 180 g pepparkakor ( kan bytas ut mot Digestivekex)
ca 50 g Digestivekex
80 g smör

Fyllning: 
200 g Philadelphiaost
3 ägg
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 g vit choklad

Garnering: 
1 lime
några pepparkakor


Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Lägg bakplåtspapper i en springform så cheesecaken blir enklare att ta bort sedan. 
Lägg alla pepparkakorna och Digestivekexen i en påse och krossa dom till smulor. Smält smöret och blanda det med smulorna och tryck ut i formen. 
Grädda bottnen mitt i ugnen ca 5-9 minuter. Gräddningen gör så att bottnen blir frasigare och håller ihop bättre. 
Låt bottnen kallna helt medans ni gör cheesecaken. 

Dela äggulor och äggvitor. 
Vispa grädden. 
Smält chokladen i ett vattenbad. 

Blanda florsocker och vaniljsocker i en bunke och lägg i äggulorna och philadelphiaosten. Vispa det med handkraft till en smet. 
Blanda ner grädden och den smälta chokladen. 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i smeten

Bred ut smeten över smulbottnen. 
Riv skalet från limen över cheesecaken.
Plasta in hela formen och låt den stå i frysen i minst 4 timmar. 

Ta fram cheesecaken ca 15 minuter innan den ska serveras och dekorera med lite vit choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar