lördag 3 december 2016

Apelsincheesecake

En vacker apelsincheesecake som man kan göra julig genom att ha pepparkakor i bottnen eller att ha året om genom att ha Digestivekex istället. 


Jag har gjort denna på 1 liter kräm, det vill säga ca 6-8 personer men vill man ha den större är det bara att dubbla receptet  :) 

Den blir otroligt vacker i en gammaldags sockerkaksform men man kan använda vilket format på formen som man vill, det är eran fantasi som sätter gränserna. 

Ni kan med fördel göra denna några dagar innan ni ska kalasa på den så slipper ni stå i sista minuten som en annan brukar göra :) 


Ni behöver: 

2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl socker
200 g Philadelphiaost
2 apelsiner (1 till saft och skal och den andra endast skalet) 
ca 75 gram pepparkakor

choklad på tub som stelnar vid kyla kan vara snyggt att garnera med,
 men annars kan man garnera med krossade pepparkakor, rivet apelsinskal m.m.

Gör så här: 


  • Klä en 1L form med plast, så blir den enklare att få bort sedan, har ni mönster i formen så tänk på hur plasten ligger i mönstret. 
  • Vispa grädden så den blir ganska fast. 
  • Dela äggen i gulor och vitor
      • Vispa gulorna tillsammans med sockret ljust och fluffigt, använd gärna en mindre bunke här så blir det enklare. 
  • Vispa ner philadelphiaosten med gulorna
  • riv skalet av 1 apelsin och pressa ner saften av 1 apelsin, vispa lite till. 
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 
  • Vänd försiktigt ner grädden i philadelphiablandningen och rör ut klumparna. Vänd sedan ner äggvitorna. 
  • Häll smeten i formen. 
  • Krossa pepparkakorna (jag gör den juligare varianten denna gången) alt mixa dom om ni vill det. Strö över hälften av kaksmulorna över cheesecaken, blanda resterande med några droppar apelsinsaft och strö ut även dom över kakan. 
  • Riv lite apelsinskal över pepparkakskrosset. 
  • Plasta in formen och ställ i frysen i minst 4 timmar. 
  • Ta fram cheesecaken ca 15 minuter innan servering, Stjälp upp formen på ett fat och ta bort plasten. 
  • Garnera cheesecaken genom att ringla över chokladen och riv lite apelsinskal över. 

Denna cheesecaken blev mycket populär bland gästerna, den smakade jul och var väldigt krämig o god. :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar