tisdag 20 september 2016

Fläskfilémedaljonger med enkel rosépepparsås

Om ni är sugna på en enkel kötträtt som är snabb att tillaga så är det stekta fläskfilémedaljonger med en snabb rosépepparsås.
Jag gjorde det idag och serverade tillsammans med klyftpotatis, blomkålsmos (första gången som vi tillagade moset så vista inte om det skulle vara gott eller ej) och sallad.
Kommer definitivt göra denna rätten flera gånger men då utan klyftpotatisarna!

Ni behöver: 

fläskfilé
rosépeppar
salt
smör att steka i

Sås:
Grädde
mjölk
2 msk koncentrerad kalvfond
rosépeppar
1 1/2 msk mjöl



Gör så här: 

  1. Börja med att putsa filén. Skär den sedan i en centimetertjocka skivor. 
  2. Mortla hela rosépepparkorn och strö över medaljongerna, har ni inte hela korn så går det bra även från kvarnen. Salta lite också. 
  3. Bryn medaljongerna på vardera sida, krydda med lite rosépeppar och när köttet är färdigt låt det vila på en tallrik under lite aluminiumfolie medans ni gör såsen. 
Såsen:
  1. Ta samma panna som ni stekte köttet i, där finns mycket smak kvar, strö över mjölen och vispa upp det i smöret som är kvar i pannan (finns det inget så tillsätt nån matsked) 
  2. Häll i lite grädde och mjölk mesans ni vispar ut mjölet, här känner ni lite på konsistensen hur mycket ni ska ha i, ha i lite för lite först och spä den hellre lite sedan. Det beror lite på till hur många ni skall göra såsen till. 
  3. Häll i kalvfonden och fortsätt vispa runt. 
  4. Krydda med lite mortlad rosépeppar.
  5. Låt allt koka ihop sig under några minuter. Smaka av och tillsätt mer kryddor alt vätska tills ni är nöjda med smak och konsistens, tänk bara på att ni kommer att tillsätta lite sky strax. 
  6. Det sista ni gör är att ta skyn som blivit från köttet medans det har fått vila och häll i såsen, härliga smaker där! 
  7. Sila såsen så att ni får bort pepparbitarna och köttrester från pannan och såsen är klar att serveras! 
Underbart gott och tog inte alls lång tid!  
Missade dock att ta en bild på det, får bli nästa gång :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar