onsdag 24 augusti 2016

Chokladbollstårta

Till Isidors sexmånadersdag så bjöd vi ner hans gudmor Zandra o hennes underbara familj på lite fika. 
Jag hade länge velat prova att göra en chokladbollstårta (eller som det egentligen heter utan några som helst fördomar, negerbollstårta). 
Jag hade hittat ett recept som jag egentligen inte gillade då det var både florsocker och Nutella i smeten o sen skulle den vispas så havregrynen skulle slås sönder :S, har nog aldrig bakat chokladbollar med dom ingredienserna... Så började tänka om lite o gjorde min egna variant :) 

Man kan med fördel göra denna tårtan dagen innan, ta bars fram den en 20 min innan ni ska äta den så att den inte är helt kylskåpskall (kan vara lite hård att skära då) 
Det är lite moment men helt klart värt det! 

Den var väldigt god och mäktig!! 
Vi var 6 personer på denna tårtan och jag har halva kvar i kylen... 

Ni behöver för 10-12 personer: 

Havrebollssmeten:
230 g rumsvarmt smör
3 dl socker 
7 1/2 dl havregryn
3 msk vaniljsocker
3 dl kokos
3/4 dl mjölk

Chokladbollssmeten:
230 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kakao
7 1/2 dl havregryn
3/4 dl starkt kaffe, gärna espresso

Chokladganache: 
200 g choklad, jag hade hälften 44% mörk choklad och hälften mjölkchoklad
2 dl grädde

Garnering:

Kokos
Chokladgodis såsom KitKat, Twix, Riesen, Dumle, Kinderchoklad m.m 

Gör så här:

💙 Börja med att klä en springform, ca 15 cm i diameter, alt en form med lös platta i bottnen med plastfolie. Har ni inte en sån liten form så använd nått annat, till exempel en skål eller nån bunke. 

💙 Ta två skålar och börja blanda havrebollslagret och chokladbolllagret, 
  • Lägg först i smör, socker, havregryn och vaniljsocker alt kakao. 
  • Blanda runt det ordentligt, jag använder alltid händerna för då får man ut smöret bäst tycker jag. 
  • När du fått allt jämnt fördelat blanda du i vätskan och blanda runt lite till. 

💙 Ta och gör 12 stycken choklad- och havrebollar, hälften av varje sort. Dessa ska vara till garnering av tårtan så rulla dom i lite kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen tills tårtan är klar. 

💙 Ställ in skålarna i kylen en liten stund medans du kan städa undan lite så degen blir lite fastare. 

💙 Dela varje smet i tre delar, då får ni sex olika lager, här kan ni anpassa lite beroende på höjden och omkretsen av formen ni använder, men sex lager blev perfekt för min del. 

💙 Ta en del av havrebollssmeten, platta ut den lite i handen och lägg ner den i formen, tryck ut smeten i kanterna och över hela så att den blir kompakt.

Fortsätt likadant med chokladbollssmeten, tryck ut den lite i handen och lägg den sedan ovanpå den ljusa och tryck ut den överallt så den fyller formen. 

💙 Varva havrebollssmeten och chokladbollssmeten hela vägen upp tills formen är full, ställ in den i kylen i minst 2-3 timmar så att den sätter sig ordentligt. 



💙 Medans tårtan är i kylen gör vi chokladganache: 

  • Bryt chokladen i mindre bitar. 
  • Värm upp grädden på spisen, rör om i den ofta så den inte bränns! Låt den koka upp och ta bort grytan från plattan. 
  • Lägg ner chokladen i den varma grädden, vänta nån minut och rör sedan. Chokladen ska smälta ner helt medans du blanda runt. 
  • Ställ in i kylen men rör runt i den lite då o då medans den stelnar, tills ni nått en lite fastare konsistens. De tar nån timme ca. Håll koll!! Den kommer vara ganska rinning medans ni lägger på den på tårtan men den stelnar sedan ytterligare i kylen. 

💙 Ta ut tårtan ur formen, och lägg på ett fat så kan ni spara ganachen som rinner av tårtan till ett annat tillfälle. 
Häll över ganachen så den täcker tårtan, ta hjälp av en stekspade eller liknande och lyft över tårtan till ett tårtfat. 



💙 Garnera med kokos som ni "slänger" på kanten runt hela tårtan. 



💙 garnera med choklad- och havrebollarna i ytterkanten av tårtan. 





💙 garnera hela överdelen av tårtan, innanför bollarna, med olika sorters chokladgodis, här tar ni vad ni själva gillar :) 



💙 in i kylen en liten runda till så ganachen får stelna lite innan servering. 





Hoppas att ni gillar den! 
Kommentaren från mina gäster var; det smakar ju verkligen som chokladbollar :) 
Nomnomnom 💙

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar