fredag 25 december 2015

Potatisgratäng i små byttor

Idag hade vi grannarna på middag och då vi misstänkte att de ätit en hel del julmat så gjorde vi istället
en tvårätters med snittar. 
Det blev möe gott och var mycket trevligt som alltid med den familjen <3

Vi testade även att göra potatisgratäng i minigrytor istäället för en stor form, det såg lite trevligare ut när man serverade och det blev väldigt gott!

Till 8 minigrytor hade vi: 

ca 20 potatis, lite beroende på storlek, mjölig modell
2 gula lökar
ca 6 dl grädde
salt o peppar
smör
ost


  • Slå på ugnen på 200 grader. 
  • Börja med att skala potatisen och skiva dom i tunna skivor. 
  • Finhacka löken
  • Smöra formarna
  • Varva potatis och lök i formarna. 
  • Salta och peppra lite. 
  • Slå över grädde till nån cm från kanten, så att kryddorna åker ner i formen. 
  • Sätt in i mitten av ugnen utan lock. 
  • Efter ca 15 minuter, strö lite riiven ost över men passa så att det inte rinner över. Låt gå ytterligare ca 10-15 minuter. Känn på potatis med en sticka så att den är klar. 
  • Klara att servera men tänk på att byttan är varm, om inte alla gå åt så låt dom stå på eftervärme med locket på. 
Detta serverade vi till helstekt fläskfilé med rosépepparsås, underbart gott :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar