måndag 10 augusti 2015

Fiskgratäng i vitvinsås

Gjorde idag en enkel fiskgratäng med vitvinssås, blev lyckad :) 

Ni behöver:

400 gram torskfilé alt liknande fisk
ca 4 dl grädde
ca 3-5 msk vitt vin
mjöl
klick smör
dill
ca ½ citron
salt
vitpeppar

Gör så här: 

Jag höftar endel med ingredienserna beroende på hur många som ska äta maten och beroende på hur stor gratängformen är, men man får smaka sig fram efter eget tycke o smak. Vill man ha mer vinsmak så tar man lite mer av vinet istället för grädden till exempel.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och har ni fryst fisk så låt den tina upp lite i ugnen i en gratängform medans ugnen blir varm.

Såsen
Lägg en klick smör i en gryta på medelvärme, när de smällt så pudra över lite mjöl och vispa ut klumparna i smöret om det bildas några.
Häll på ca 3 dl grädde och vispa ut smöret.
Häll i lite vin, pressa lite citron och krydda med salt och vitpeppar.
Fortsätt att vispa runt så att inte grädden  bränns fast, låt allt koka ihop i några minuter.

Hacka lite dill och låt den få koka med i såsen.
Vill ni ha mer sås så häll i lite mer grädde o lite vin, krydda lite mer och smaka av.

När såsen är krämig och smakar gott, en lätt vinsmak och med en touch av citron så är den klar.
Hacka lite dill och strö över fisken, häll såsen över allt och sätt in det i ugnen i ca 30 minuter, lite beroende på om ni använder er av färsk eller fryst fisk. Känn med en sticka så att den är varm hela vägen igenom.

Servera med potatis alt potatismos, grönsaker och kanske även min spenat-crème fraiche :) 


Blev mycket poppis här hemma! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar