söndag 7 december 2014

Mjölkfria lussekatter


Idag har vi testat att göra mjölkfria lussekatter för första gången och måste erkänna att dom blev väldigt goda, fluffiga och perfekta i smaken :) Sambon sa till o med att han föredrog dessa framför vanliga. 
Vi hade en mysig dag tillsammans med brossans familj och det bakades både lussekatter och pepparkakor. Var mycket roligt men nu är men helt slut... Killarna i familjen gjorde samtidigt korv inför julen. 
Vill ni läsa om dagen och ser lite fler bilder från bakningen så har jag skrivit om det på min andra blogg och ni hittar den här

Om ni vill testa dessa så kommer receptet och vad ni behöver här :) 
Receptet gäller för ca 30 stycken. 


50 g jäst 

150 g mjölkfritt margarin
2 påsar saffran à ½ g 
2 dl socker 
5 dl havredryck (havremjölk)
½ tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl


Till pensling: 
1 ägg

Garnera med russin eller mandel. 

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader C. 
Rör ut jästen i lite av degspadet. 
Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca 5 min i maskin alt ca 10 min om ni arbetar för hand. Arbeta degen så att den den blir smidig o släpper bunken. 
Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 30-45 min. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ev i resten av mjölet. 
Baka ut degen till lussekatter eller andra modeller som ni gillar.

Garnera med russin alt. mandel. 
Lägg dom på plåtar med bakplåtspapper och låt dom jäsa ytterligare 30-45 minuter under en bakduk. 
Sätt ugnen på 225 grader C. 
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Har ni gjort flätor, längder eller julkakor så grädda dom i nedre delen av ugnen i 200-225 grader C i 15-20 minuter.  
Låt svalna på galler övertäckt med bakduk. 


Servera dom varma och smaklig spis :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar