lördag 25 oktober 2014

Sparrissoppa

Idag gjorde vi sparrissoppa :) och det är något som jag verkligen gillar! 
När vi flyttade till vårt hus så upptäckte vi att damen som bodde här inna odlade sparris :) och sparris är riktigt gott att ha till grillat, i sallad , i salladen och nått som jag upptäckte efter det att jag flyttade hit - sparrissoppa! Underbart gott och ganska enkelt att göra.
Vi har använt oss av Per Mobergs grundrecept på sparrissoppa men ändrat det lite. Vill ni hitta hans recept så finns det här.


Denna soppan kan man även servera som en förrätt, servera den då i mindre skålar så blir det en perfekt aptitretare. 


Till sparrissoppan så serverade jag ett brytbröd som var jättegott att ha till, det receptet hittar ni här alt under matbrödskategorin.


Ni behöver till ca 6 personer:

500 g sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1½ dl vitt vin
salt o peppar




  • Skär sparrisen i ca 1 centimeters bitar, släng bort den sista lilla biten som är längst ner, den brukar vara ganska träig i smak o konsistens. Lämna endel av topparna oskurna och ha till garnering. Ha ni fryst sparris så köp gärna några färska sparrisar där ni använder de topparna till garneringen istället då  fryst sparris blir lite tråkig i konsistensen. 
  • Koka upp sparrisbitarna och topparna i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
  • Skala och hacka löken och fräs den lätt i en kastrull. 
  • Häll över vinet, kycklingbuljongen samt grädden och koka upp. 
  • Lägg i sparrisen i gräddsåsen (men inte knopparna) och låt koka i 10 minuter. 
  • Ta bort kastrullen från spisen och häll hälften av sparrissoppan i en mixer 1-2 minuter tills den blir slät. 
  • Häll över sparrissoppan till en skål men ha en sil emellan, ta inte för finmaskig bara för då tar de 100 år att få igenom den. Nu ska alla småtrådar bort :) 
  • Mixa andra halvan av sparrissoppan medans första halvan rinner igenom silen, kanske behöver använda en slickepott att röra runt lite med ;)
  • Häll över andra halvan och smaka av med salt och peppar. 
  • Soppan är klar att servera, glöm inte topparna bara :) 


Underbart god soppa som gärna serveras med resten av vinet och bröd, smör o ost till!

Smaklig spis! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar